Šlehačkové ořechové řezy od Hanči
10 vajec,15 dkg jemný krystal,8 dkg polohrubé mouky,21dkg ořechů,1 pr. do peč.
Postup:ŽLoutky šlehat s cukrem.Bílky - tuhý sníh.a vše smícháme opatrně s ořechy dohromady.
Na plech dáme pečící papír, rozetřeme těsto a pečeme. Nejdříve prudčeji pak pozvolna 150°C asi 30min.Po upečení a vychlazení, rozkrojíme napříč a namažeme pikatní marmeládou a uděláme šlehačku z prášku/1,5 balíčku+méně mléka než je napsáno na obalu/. Nahoru dáme čerstvou šlehačku+ztužovač nebo vařenou odleženou v lednici. Nahoru nastrouháme čokoládu.
Letní Cuketová nádivka.
1/2kg cukety,20dkg cihly,20dkg uzeného masa nebo salámu-to vše nastrouhat.
1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hrubé mouky,česnek,malou cibulku,sůl,pepř,4-5 vajec, petrželku.
VÝBORNÉ:)
RECEPTY Velikonoční :)
Pikantní pomázánka z MOravanky:
1 moravanka,2cibule,250g kuřecí Vysočiny,4vejce natvrdo,2tavené sýry,1majonéza,sůl,pepř. Vše posekáme nahrubu nebo nastrouháme:
Boží milosti
500g hladké mouky,50g másla,4žloutky,1PL rumu,7PL zakysané smetany,1dcl ,léka,1/2 čl soli,1Pl cukru,50g droždí.ČL´=čajová lžička,PL=polévková lžíce.
Mléko ,cukr a droždí zahříváme ,přidáme pak ostatní a mícháme ,hněteme.Nechámne kynout po vykynutí rozválíme a vykrajujeme tvary rádýlkem.Uprostřed můžeme nakrojit.Smažíme na pánvi nebo ve fritéze a obalujeme v cukru.
Bramborová pomazánka.
2vařené brambory,100g másla,1Pl hořčice,1tavený sýr,1cibule,1/2jogurtu,petrželka,1/2 člsoli,1/4 čl pepře.
Cibuli a petrželku sekáme ,poté přidáme ztuhlé máslo a sekáme.Pak přidáme ostatní a našleháme:)
NOVINKA:
SVATEBNÍ KOLÁČKY
1/4kg másla,20dkg cukru,4 žloutky-utřeme .
3/4kg hladké mouky,1/4kg polohrubé mouky,vanilkový cukr,citrónová kůra,špetka soli,1šlehačka,kvásek z 1/4 l mléka a 8dkg kvasnic.
Po upečení potřít máslem a rumem a obalit v cukru .)
NÁPLŇ:Tvaroh,povídlí,mák .
Krémový piškot s BeBe sušenkami..
Krém: 4 hrníčky mléka, 3 balíčky pudinku, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, ½ kostky másla, trochu rumu.
Mléko povaříme s pudinkem cukrem vanilkový i krupice za stálého míchání dohusta, do horkého pudinku vmícháme máslo a trochu rumu. Můžeme přimíchat i nadrobno pokrájený banán.
Moučník: Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto upečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Na piškot nalijeme uvařený krém, poklademe BeBe sušenky a polijeme čokoládovou polevou.
Banánová bábovka
V misce smícháme mléko s anglickou hořčicí a pořádně pořádně prošleháme vidličkou. V druhé misce smícháme hl., mouku, usekanou pažitku a nahrubo nastrouhaný sýr. Maso osolíme, opepříme, ponoříme do připravené směsi nechat namočeno ve směsi asi 5 minut. Odpočaté maso obalíme v nastrouhaném sýru. Maso vložíme do pekáče a pečeme 30 minut při teplotě 200 °C. podáváme s brambory..
500g brambor, 150g hr. Mouky, 100g krupice dětské, 3 vejce, 1 lžička vedety, sůl, 150g strouhanky, olej na smažení.
Masová směs: 200g uzeného vepřového masa, 1 svazek mladé cibulky, 4 vejce, 1 lžíce sádla, špetka pepře, špetka kmínu, 2 stroužky česneku.
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Přidáme mouku, krupici, dvě vejce, sůl a vegetu. dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Z kousků těsta rozválíme placičky, namočíme do vejce a obalíme ve strouhance. Na pánvy placky osmažíme do zlatova.
Cibulku nasekáme na jemno, uzené maso nakrájíme na malé kostky,a vše orestujeme na sádle. Směs zalijeme vejcem, promícháme dochutíme solí, pepřem, kmínem a utřeným česnekem. Směs potom naklademe na placky, podáváme s kysaným zelím.
Nový recept na sušenky od likinky :)Výborné
100g měkkého másla,80g cukru,50g hnědého /třtinového /cukru,1 vanilkový cukr,1 vejce,175g hladké mouky,1lžička Kypřícího prášku do pečiva,75g nasekaných ořechů,75g rozinek.
Troubu na 180°C,horkovzdušnou na 160°C.Máslo utřeme s cukrem,hnědým cukrme a vanilkovým cukrem ,vmícháme vajíčko,mouku a kypřící prášek a přelijeme so máslové směsi a dobře promícháme.S pomocí dvou lžiček klademe hromádky s dostatečným odstupem na pečící papír. Pečeme do zlatova 10-12minut. Pak vyjmeme a necháme důkladně vychladnout.
Mé postřehy: nepřidávát víc prášku,těsto je tuhé ale s pomocitěch lžiček namáčených ve vodě .já sem to zkoušela místo ořechů sem dala mandle a taky čokoládu .Jde tam dát co máte rádi :)Dorou chuť.
VÁNOČNÍ TIP:
Plněný perník 30 dkg hl. mouky, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 20 dkg ml. cukru, 2 lžíce mléka, 1 celé vejce, káv. lžička másla, 1/2 bal. perníkového kypř. prášku. Všechno smícháme dohromady, těsto nenecháváme odležet, rozdělíme na tři kusy a rozválíme. Těsto potřeme povidly a posypeme ořechy, zabalíme potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Upečené nakrájíme na malé kousky.
VÁNOČNÍ PUNČ.
1.5Lčerného čaje,250g cukru,1 citrón,1 pomeranč,1/2 l červeného vína,2 dcl rumu,3 hřebíčky,skořice celá.
Do hrnce dáme vařit čaj a cukr.Skořice,hřebíček a štávu z citronů a pomeranče dáme bokem a tu kůru dáme do hrnce vařit společně s čajem .Vaříme asi 9 minut .Po uvaření scedíme kůru a vmícháme šťávu z citrónu,rum,víno a promícháme .
PŘEJU DOBROU CHUŤ:)
_____________________________________________________________
RECEPTY OD NÁS Z MOŘSKÉHO VÁNKU PRO VÁS
PŘEJEME DOBROU CHUŤ
KUŘECÍ MASO od ZajicekDM
Na maso dáme sůl,pepř,česnek,majoránku,gulášové koření na barvu,sojová omáčka,worchester,olej a nastrouhaný čerstvý celer.Potom necháme 3dny naložené .Můžeme buď smažit nebo péct.
PAŘÍŽKÉ ROHLIČKY OD Dennyjany.Mňam:)
Na asi 150 kousků si připravíme:
NA TĚSTO:
3 vejce
300 g mletých ořechů
300 g moučkového cukru
3 lžíce hladké mouky
tuk na plech
zlepšovák: dám pečící papít a štětkou potřu
olejem,jde to pak krásně za tepla vylupovat)
PŘÍPRAVA:
Smícháme vejce, mleté ořechy, moučkový cukr a
hl.mouku. Těsto dáme do sáčku s ustřiženým růžkem
a na vymazaný pečící papír děláme rohlíčky nebo jen
pucky nebo tyčinky asi 2 cm široké a 6 cm dlouhé.
Pečeme - spíš sušíme při velmi nízké teplotě (kolem
50 stupňů) asi 10 minut do světle růžova.Cukroví trochu
nabyde, ale musí zůstat téměř stejné barvy jako zasyrova.
Po upečení ihned horké sejmeme (z pečícího papíru to jde
i bez nože) pomocí nože - po vychladnutí by se lámalo.
NA KRÉM:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
30 g kakaa
250 g másla
PŘÍPRAVA:
nejprve vejce, cukr krupici a kakao šleháme ve vodní lázni, až
vznikne docela hustý krém a necháme ho zchladnout. Pak
vyšleháme změklé máslo (ručně nebo v mixeru). Vychladlý
krém postupně zašleháváme do másla. Zdobicím sáčkem
stříkáme na cukroví, které potom dáme na tácku do mrazničky.
POLEVA:
200 g čokolády na vaření
100- 120 g ztuženého tuku (LUKANA NEBO OMEGA)
PŘÍPRAVA:
Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni a buď poléváme
zmrazené cukroví (já namáčím, chytnu za spodek a krémem dolů
namočím v polevě a hned obrátím). Uložíme na tácek nebo do kra-
bice a necháme v chladu 2 dny rozležet, aby zvláčnělo. Já to šupnu
v plastové krabici zrovna na mrazák a jen vytahuju potřebný počet
cukroví, tam se aspoň nezkazí a vydrží hodně dlouho.
*****************************************************
Beanovi utopenci
Unikátní technologie výroby této národní pochoutky
Ingredience:
Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek,
Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.
Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.
Postup:
Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.
Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….
Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.