Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Šlehačkové ořechové řezy od Hanči

 

10 vajec,15 dkg jemný krystal,8 dkg polohrubé mouky,21dkg ořechů,1 pr. do peč.

Postup:ŽLoutky šlehat s cukrem.Bílky - tuhý sníh.a vše smícháme opatrně s ořechy dohromady.

Na plech dáme pečící papír, rozetřeme těsto a pečeme. Nejdříve prudčeji pak pozvolna 150°C asi 30min.Po upečení a vychlazení, rozkrojíme napříč a namažeme pikatní marmeládou a uděláme šlehačku z prášku/1,5 balíčku+méně mléka než je napsáno na obalu/. Nahoru dáme čerstvou šlehačku+ztužovač nebo vařenou odleženou v lednici. Nahoru nastrouháme čokoládu.

Letní Cuketová nádivka.

1/2kg cukety,20dkg cihly,20dkg uzeného masa nebo salámu-to vše nastrouhat.

1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hrubé mouky,česnek,malou cibulku,sůl,pepř,4-5 vajec, petrželku.

VÝBORNÉ:)

RECEPTY Velikonoční :)

 

Pikantní pomázánka z MOravanky:
1 moravanka,2cibule,250g kuřecí Vysočiny,4vejce natvrdo,2tavené sýry,1majonéza,sůl,pepř. Vše posekáme nahrubu nebo nastrouháme:

Boží milosti
500g hladké mouky,50g másla,4žloutky,1PL rumu,7PL zakysané smetany,1dcl ,léka,1/2 čl soli,1Pl cukru,50g droždí.ČL´=čajová lžička,PL=polévková lžíce.

Mléko ,cukr a droždí zahříváme ,přidáme pak ostatní a mícháme ,hněteme.Nechámne kynout po vykynutí rozválíme a vykrajujeme tvary rádýlkem.Uprostřed můžeme nakrojit.Smažíme na pánvi nebo ve fritéze a obalujeme v cukru.

Bramborová pomazánka.
2vařené brambory,100g másla,1Pl hořčice,1tavený sýr,1cibule,1/2jogurtu,petrželka,1/2 člsoli,1/4 čl pepře.
Cibuli a petrželku sekáme ,poté přidáme ztuhlé máslo a sekáme.Pak přidáme ostatní a našleháme:)

 

NOVINKA:

 

 

 

SVATEBNÍ KOLÁČKY

 

 

 

1/4kg másla,20dkg cukru,4 žloutky-utřeme .

 

3/4kg hladké mouky,1/4kg polohrubé mouky,vanilkový cukr,citrónová kůra,špetka soli,1šlehačka,kvásek z 1/4 l mléka a 8dkg kvasnic.

 

Po upečení potřít máslem a rumem a obalit v cukru .)

 

NÁPLŇ:Tvaroh,povídlí,mák .

 

 

 

 

 

 

Krémový piškot s BeBe sušenkami.. 

 

 Krém: 4 hrníčky mléka, 3 balíčky pudinku, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, ½ kostky másla, trochu rumu.

 

Mléko povaříme s pudinkem cukrem vanilkový i krupice za stálého míchání dohusta, do horkého pudinku vmícháme máslo a trochu rumu. Můžeme přimíchat i nadrobno pokrájený banán.

 

 

 

Moučník: Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto upečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Na piškot nalijeme uvařený krém, poklademe BeBe sušenky a polijeme čokoládovou polevou.

 

 

 

 

Banánová bábovka 

 

V misce smícháme mléko s anglickou hořčicí a pořádně pořádně prošleháme vidličkou. V druhé misce smícháme hl., mouku, usekanou pažitku a nahrubo nastrouhaný sýr. Maso osolíme, opepříme, ponoříme do připravené směsi nechat namočeno ve směsi asi 5 minut. Odpočaté maso obalíme v nastrouhaném sýru. Maso vložíme do pekáče a pečeme 30 minut při teplotě 200 °C. podáváme s brambory..

 

 
500g brambor, 150g hr. Mouky, 100g krupice dětské, 3 vejce, 1 lžička vedety, sůl, 150g strouhanky, olej na smažení.

 

 

 

 Masová směs: 200g uzeného vepřového masa, 1 svazek mladé cibulky, 4 vejce, 1 lžíce sádla, špetka pepře, špetka kmínu, 2 stroužky česneku.

 

Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Přidáme mouku, krupici, dvě vejce, sůl a vegetu. dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Z kousků těsta rozválíme placičky, namočíme do vejce a obalíme ve strouhance. Na pánvy placky osmažíme do zlatova.

 

Cibulku nasekáme na jemno, uzené maso nakrájíme na malé kostky,a vše orestujeme na sádle. Směs zalijeme vejcem, promícháme dochutíme solí, pepřem, kmínem a utřeným česnekem. Směs potom naklademe na placky, podáváme s kysaným zelím.

 

Nový recept na sušenky od likinky :)Výborné 

 

100g měkkého másla,80g cukru,50g hnědého /třtinového /cukru,1 vanilkový cukr,1 vejce,175g hladké mouky,1lžička Kypřícího prášku do pečiva,75g nasekaných ořechů,75g rozinek.

 

Troubu na 180°C,horkovzdušnou na 160°C.Máslo utřeme s cukrem,hnědým cukrme a vanilkovým cukrem ,vmícháme vajíčko,mouku a kypřící prášek a přelijeme so máslové směsi a dobře promícháme.S pomocí dvou lžiček klademe hromádky s dostatečným odstupem na pečící papír. Pečeme do zlatova 10-12minut. Pak vyjmeme a necháme důkladně vychladnout.

 

Mé postřehy: nepřidávát víc prášku,těsto je tuhé ale s pomocitěch lžiček namáčených ve vodě .já sem to zkoušela místo ořechů sem dala mandle a taky čokoládu .Jde tam dát co máte rádi :)Dorou chuť.

 

VÁNOČNÍ TIP:  

 

Plněný perník 30 dkg hl. mouky, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 20 dkg ml. cukru, 2 lžíce mléka, 1 celé vejce, káv. lžička másla, 1/2 bal. perníkového kypř. prášku. Všechno smícháme dohromady, těsto nenecháváme odležet, rozdělíme na tři kusy a rozválíme. Těsto potřeme povidly a posypeme ořechy, zabalíme potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Upečené nakrájíme na malé kousky.

 

VÁNOČNÍ PUNČ. 

 

1.5Lčerného čaje,250g cukru,1 citrón,1 pomeranč,1/2 l červeného vína,2 dcl rumu,3 hřebíčky,skořice celá. 

 

Do hrnce dáme vařit čaj a cukr.Skořice,hřebíček a štávu z citronů a pomeranče dáme bokem a tu kůru dáme do hrnce vařit společně s čajem .Vaříme asi 9 minut .Po uvaření scedíme kůru a vmícháme šťávu z citrónu,rum,víno a promícháme .

 

PŘEJU DOBROU CHUŤ:)

 

_____________________________________________________________

 

RECEPTY OD NÁS Z MOŘSKÉHO VÁNKU PRO VÁS 

 

PŘEJEME DOBROU CHUŤ 

 

KUŘECÍ MASO od ZajicekDM

 

Na maso dáme sůl,pepř,česnek,majoránku,gulášové koření na barvu,sojová omáčka,worchester,olej a nastrouhaný čerstvý celer.Potom necháme 3dny naložené .Můžeme buď smažit nebo péct.

 

PAŘÍŽKÉ ROHLIČKY OD Dennyjany.Mňam:)

 

Na asi 150 kousků si připravíme:

 

 

 NA TĚSTO:
3 vejce
300 g mletých ořechů
300 g moučkového cukru
3 lžíce hladké mouky
tuk na plech
zlepšovák: dám pečící papít a štětkou potřu
olejem,jde to pak krásně za tepla vylupovat)
PŘÍPRAVA:
Smícháme vejce, mleté ořechy, moučkový cukr a
hl.mouku. Těsto dáme do sáčku s ustřiženým růžkem
a na vymazaný pečící papír děláme rohlíčky nebo jen
pucky nebo tyčinky asi 2 cm široké a 6 cm dlouhé.
Pečeme - spíš sušíme při velmi nízké teplotě (kolem
50 stupňů) asi 10 minut do světle růžova.Cukroví trochu
nabyde, ale musí zůstat téměř stejné barvy jako zasyrova.
Po upečení ihned horké sejmeme (z pečícího papíru to jde
i bez nože) pomocí nože - po vychladnutí by se lámalo.

 

 

 

 

NA KRÉM:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
30 g kakaa
250 g másla
PŘÍPRAVA:
nejprve vejce, cukr krupici a kakao šleháme ve vodní lázni, až
vznikne docela hustý krém a necháme ho zchladnout. Pak
vyšleháme změklé máslo (ručně nebo v mixeru). Vychladlý
krém postupně zašleháváme do másla. Zdobicím sáčkem
stříkáme na cukroví, které potom dáme na tácku do mrazničky.

 

 

 

 

POLEVA:
200 g čokolády na vaření
100-120 g ztuženého tuku (LUKANA NEBO OMEGA)
PŘÍPRAVA:
Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni a buď poléváme
zmrazené cukroví (já namáčím, chytnu za spodek a krémem dolů
namočím v polevě a hned obrátím). Uložíme na tácek nebo do kra-
bice a necháme v chladu 2 dny rozležet, aby zvláčnělo. Já to šupnu
v plastové krabici zrovna na mrazák a jen vytahuju potřebný počet
cukroví, tam se aspoň nezkazí a vydrží hodně dlouho.

  *****************************************************

Obrazek

Beanovi utopenci

 

Unikátní technologie výroby této národní pochoutky

 

 

 

Ingredience:

 

Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř bílý mletý.

 

 

 

Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.

 

 

 

Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.

 

 

 

Postup:

 

Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

 

 

 

Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….

 

 

 

Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.

 

 

 

Domácí utopenci

 

 

 

Ingredience:
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni­ny),
porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400-500 g cibule,
20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),
6 kuliček nového koření,
3 bob­kové listy,
1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky - když děláme pro rodinu, nedáváme.

 

Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsype­me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky obupáme, rozkrojí­me napůl, ale nedokrojíme (mů­žeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.

Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Nechá­me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.

Doporučená příloha:
čerstvý chléb, peči­vo, případně na dochucení pepř a cibule, pro dospělé na zapití výhradně pivo.

 

 

 

Pikantní utopenci

 

Ingredience:
nakrájené špekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lžic vody,
5 lžic octa,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce oleje,
2 lžíce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 lžíce kečupu

 

Příprava:
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.

Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a vmícháme 4 lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uležet.

 

 

 

Rychlí utopenci

 

Ingredience:
1/2 kg točeného salámu či špekáčků
4 cibule

lák: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce worčestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne hladká hmota

Příprava:
uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.

Doporučená příloha:
chleba a pivečko:-)

 

 

 

 

Utopence podle Fany Kadlecové

 

Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
voda
ocet
kuličky pepře
mletý pepř
feferonka
bobkový list
plnotučná hořčice

Příprava:
Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.

Doporučená příloha:
chléb, pivo

 

 

 

Utopence podle Ivany Císařovské

 

Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
plnotučná hořčice
zelená paprika
bobkový list
pepř
sůl
ocet
3 bobkové listy
voda

Příprava:
Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a
bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme utopence. Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).

Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.

 

 

 

 

Utopence podle Martina Kohouta

 

Ingredience:
do pětilitrové láhve od okurků
2 kg méně tučných špekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli - 120g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože chilli

Příprava:
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.

 

Doporučená příloha:
chléb, pivo

 

 

 

 

Utopenci ala Jamajka

 

Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)

Příprava:
Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí :-)) Buřty podélně nařzneme, vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.

Doporučená příloha:
Přece pivíčko

 

 

 

Utopenci v ohavnem nalevu

 

Suroviny

 

:burty, cibule, pepr 4polevkove lzice kecupu, octa, oleje, horcice a worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli, pepre, chilli

 

Postup:

 

Burty oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu cibule a opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu, odstavime a jeste horky nalevame k burtum.

 

 

 

Utopenci narychlo

 

Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule

Nálev:
4 lžíce octa,
4 lžíce oleje,
4 lžíce plnotučné hořčice,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu,
8 lžic vody,
1/2 lžičky chilli,
sůl a pepř,
papriku

Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.

Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).

Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.

 

 

Utopenci s feferonkou

Ingredience:
1,5 kg oloupaných špekáčků,
2 feferonky,
2 velké cibule,
5 kuliček pepře,
5 kuliček nového koření,
5 bobkových listů,
3 dl octa,
1 lžička soli,
horčičné semínko,
1,5 litru vody

Příprava:
Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev. Necháme přejít varem a vychladíme.

Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden uležet.

 

 

 

Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem

 

Ingredience:
15 buřtů,
2 lžíce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo fran­couzská hořčice,
3-4 bobkové listy,
6-8 kuliček nového koře­ní,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe­ronky,
případně 3 lžičky kou­pených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, po­délně nakrájené okurky,
6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,
ocet,
ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.

Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 na­řízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na dru­hé straně uděláme několik krat­ších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.

Do sklenice dáme vrstvu zele­niny, vrstvu vuřtů, cibule a koře­ní a stále pokračujeme v naklá­dání, až je sklenice plná (končí­me cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.

Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryje­me alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

Doporučená příloha:
slaný rohlík, dobrý chléb.

 

 

 

 

Nakládané buřtíky

Ingredience:
Na 3 litrovou lahev potřebujeme následující:

40 lžic vody - 560 ml
25 lžic octa - 350 ml
10 lžic oleje - 140 ml
5 lžic vorčestru - 70 ml
5 lžic hořčice - 70 ml
5 bobkových listů
5 ks nového koření
9 špetek soli
7 špetek pepře
2 špetky chilli

buřtíky nebo točený salám
kečup
cibule na kolečka

Příprava:
Všechny ingredience / mimo uzeniny, kečupu, cibule/ povaříme, až se rozpustí hořčice. Pak vmícháme 12 lžic sladkého kečupu a necháme chvilku vychladnout. Do omyté sklenice skládáme buřtíky nebo točený salám rozkrojený na půlky střídavě s cibulí a pak zalijeme ještě teplým nálevem. Necháme minimálně 3 dny uležet v lednici nebo na dobře ukrytém místě. Pro ostřejší chuť můžeme přidat feferonky.

 

 

Utopenci v pivnim nalevu

Suroviny:

 

1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul

 

Postup:

 

Nalev vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka. Burty rozriznemea vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt spojime spejli. V nalevu nechame ulezet cca tyden

 

 

 

Utopenci z gothaje s cibulí

 

Suroviny:

 

Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový list, sůl a podobně

 


Postup:

 

Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného - nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) lžičku soli a vodu - klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout - pozor, gothaj taje víc než buřty).

 

 

 

Fajnšmekrovi utopenci

 

Ingredience:

 

 2 kg špekáčků, 1,5 kg cibule, 10 kyselých okurek, 2 sterilované kapie (popř. feferonky), 0,65 l vody, 0,5 l octa, 1/2 sáčku Deka na okurky, 3 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 lžíce oleje, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sójové, 1 lžíce worchestrové omáčky.

 

Postup přípravy:

 

Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do 3,5 l láhve od okurek (cibule, špekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme celofánem a gumičkou a necháme v chladu uležet nejméně týden.

 

 

 

Utopenci se zelím

 

Ingredience:

 

špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli

 

Postup přípravy:

 

Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.

 

 

 

Utopenci s mrkví

 

Ingredience:

 

15 špekáčků, 2 nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, asi 40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované podélně na plátky nakrájené okurky, 8 stroužků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3-5 kousky sacharinu, 5-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.

 

Postup:

 

Špekáčky sloupneme, z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny, z druhé strany uděláme 3-4 méně hluboké příčné řezy. Do příčných řezů vložíme plátky česneku, pak podélný řez vytřeme hořčicí a vložíme do něho plátek okurky. Řezy s náplní zamáčkneme.

 

Do sklenice vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, horní vrstva cibule. Do vychladlého nálevu přidáme 1 dl octa, zamícháme a zalijeme (vše musí být ponořeno). Zakryjeme alobalem a necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce) uležet. Zbytek nálevu můžeme použít na dolévání, když bude potřeba, a schovat napříště.

 

 

 

Kubasovi Mastňáci 

 

Ingredience:

 

Špekáčky bez špeku nebo točeňák, cibule (vhodnější je žlutá nebo bílá, červená zase osvěží estetický dojem), česnek, voda, ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr, bobkový list. 

 

Postup:

 

Točeňák svlékneme ze střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spíš víc než míň). Na pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak 1,3 kg uzeniny a 3 - 4 větší cibule. Připravíme si asi tři stružky česneku, nakrájené na plátky.

 

Když máme cibuli a salám připravené, rozjedeme to nejdůležitější - lák. Dáme vařit cca 2 litry vody, 2 deci octa a cca 0,5 litru oleje. Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příliš sladce, ani příliš slaně. Dobře je sypat to do hrnce pomalu a postupně a průběžně ochutnávat. Přidáme 4 bobkové listy, lžičku nebo dvě hořčičného semínka, lžičku koriandru, 20 kuliček pepře a 15 kuliček nového koření. Lák povaříme, dochutíme podle gusta.

 

Mezitím si připravíme Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva cibule. Na ní klademe ve dvou vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a česnek) a zase salám a tak až nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko ještě překryjeme sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým).

 

Mastňáci jsou hotoví za dva až tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí týden. To je ale potřeba je sníst, protože čtvrtý týden už tak dobří nejsou (chytnou příliš kyselost octa).

 

 

 

Utopenci s worcesterem

 

Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule

Nálev:
4 lžíce octa,
4 lžíce oleje,
4 lžíce plnotučné hořčice,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu,
8 lžic vody,
1/2 lžičky chilli,
sůl a pepř,
papriku

Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.

Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).

Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.